French crepes u 20 minuta

October 08, 2012

Ono kada vam se jede slatkiš u nedelju uveče i čak se i onaj mini market zatvorio pre 15 minuta. Tu su palačinke da spasu stvar! ;)) Sve potrebne sastojke sigurno već imate u kuhinji, a mama/nana vam je baš juče donela ono divno slatko od borovnica. I što je najbolja stvar u vezi sa palačinkama, spremaju se za 20-ak minuta - taman u pauzi između dva filma!


Potrebne namirnice za 6 palačinki:

- 2 jajeta
- 150g brašna (za kisela testa)
- 300ml mleka
- kašičica soli
- kašičica šećera

U činiji dobro izmutiti sve sastojke tako da se dobije glatka masa. Ja u principu sve odokativno dodajem i ako mi se učini da je smesa možda gušća nego što je potrebno, dodam još mleka. Probate jednu da ispečete, pa vidite kako je ispalo. :)) Vodite računa da vatra nije previše jaka i obavezan trik jeste podmazivanje tiganja pre svakog sipanja smese, sa kašikom ulja. Palačinke su pečene kada vidite da se polako odvajaju od stranica tiganja i da površina počinje da bubri. Onda ih špatulom nežno okrenite na drugu stranu i pecite još 30-ak sekundi.

* Što se količine smese po porciji tiče, sipajte kutlačom. Probate prvi, drugi put i odredite koja je količina najpogodnija - u smislu koja vam debljina palačinke najviše odgovara.

Moj predlog za serviranje jeste da ih poslužite kao trougliće, pospete prah šećerom, prelijete slatkim od borovnice i ukrasite svežim listićima mente. 

Bon appétit! * Tori Amos - Pancake


Svideće vam se i ovo

4 komentara

  1. Procitala sam sve tekstove i jako su zanimljivi :) Volim kreativne osobe a ti to jesi...Rado cu da te citam :) Sve je ukusno, predivno i super preporuke...:))


    http://parisiamcomingbyjelena.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepše! Nadam se da ćeš uživati u postovima! ;))

      Delete
  2. Uz Tori magiju su svakako ispale carobno iako preferiram slanu varijantu! :)

    ReplyDelete
  3. Nista shvatila sam,dodjem ovde,izgledam sve ove divne slike i nisam vise gladna,eto koliko su verne! <3

    ReplyDelete