Sezona salata

April 10, 2013

Znate ono kad u filmovima žele da predstave neku devojku površnom i dosadnom (obično glumicu ili manekenku), pa je onda nacrtaju u restoran, nakinđurenu i skockanu, te ona za večeru naručuje salatu - naspram njenog udvarača koji naručuje i predjelo, i glavno jelo, a i desert? E, to me je uvek nerviralo! ''Ljudi, stvarno nije fer!'' 

Ja umem da naručim čitavu pizzu samo za sebe, ali takođe volim da pojedem i salatu! I da stvarno uživam u njoj, a ne da mučim sebe jer sam na dijeti.. Jednostavno, organizam vam traži nešto sočno, sveže i zeleno, kao kada vas muči želudac, pa ste željni kuvane, čorbaste hrane. 

A evo nas, zašli smo u sezonu salata! Takođe, i u sezonu alergija, ali meni nije problem da  rizikujem napad gušenja - samo da bih svim čulima osetila proleće na Kaleniću.  Tako sam danas po onoj kiši rešila da odem po neke povrćke i svoj organizam napunim vitaminima. 

Kao što sam pomenula u prethodnom postu, nisam prestala da trčim i nisam završila sa dijetom. I dalje postoje kilogrami koji moraju da nestanu, a proleće je odličan pokretač i motivator. U slučaju da ste početnik što se tiče trčanja ili pak vežbanja, zamoliću vas da prelistate članke koje sam pisala za trcanje.rs. Svi članci su izdvojeni i kod mene na blogu, u posebnoj sekciji OVDE. U tim tekstovima postoje recepti i saveti koji se odnose na zdravu hranu, na prve korake na stazi, itd. Na blogu sam sve postove koji se tiču zdravlja, dijeta i treninga, označila tagom ZDRAVO, pa će vam sve biti sortirano na jednom mestu. 

Što se tiče mog plana&programa gde je cilj da se vratim na svoju normalnu težinu, on ukratko ide ovako:

Ponedeljak - petak:

doručak - voće/ceđeni sok/frape
ručak - salata/kuvano/bareno/pečeno jelo/čorbasto jelo/jedno parče hleba
večera - lagani sendvič/salata/granola
užina - čaj sa/bez meda

Vikend:

doručakvoće/ceđeni sok/frape
ručak - bez ograničenja (jedna porcija)
večerabez ograničenja (jedna porcija)
užina - voće/čaj sa/bez meda

Trčanje i trening snage:

ponedeljak - trčanje + istezanje
utorak - trening snage (čučnjevi + tegići + vežbe za leđa + trbušnjaci + vežbe za noge + istezanje)
sreda - trčanje + istezanje
četvrtak - trening snage (čučnjevi + tegići + vežbe za leđa + trbušnjaci + vežbe za noge + istezanje)
petak - trčanje + istezanje
vikend - odmaranje

Dakle, da se ne bih ovde ponavljala, sve recepte, objašnjenja, savete, programe i režime imate u mojim tekstovima za trcanje.rs. :) A sada, salata.


Nakon pola sata zujanja po Kaleniću, dođoh kući punih ruku. Njanja se već bio sakrio u kesu sa mladim lukom, i samo se čulo slatko mljackanje. Šta ćeš, voli čovek zelene liske, pa to ti je. Stavila sam jedno jaje da se bari i za to vreme sam uzela da iseckam povrće. 

Zelena salata mi je obavezna osnova. Sa njom još kombinujem rendanu šargarepu, crveni kupus, iceberg salatu i ponekad zeleni kupus. Može se dodati rukola, radič, celer, ma bilo šta zeleno i sveže. Danas sam u salatu umešala i jedan mali paradajz, trećinu krastavca, trećinu crvene paprike, tri zelene masline, četiri rotkvice, jedan mladi luk, jedno bareno jaje i jedno tostirano parče kukuruznog hleba.

Obično salatu pravim sa 100-150g grilovanog mesa iseckanog na kockice. Pošto mi se danas nije jelo meso, jaje i parče hleba su poslužili kao oni hranljivi sastojci koji pomažu prolongiranju sitosti. 


Što se tiče začina, uvek dodajem gomasio umesto soli, vrlo malo zelenog bibera, bosiljak i maslinovo ulje. Kako u ovoj verziji salate nisam dodala mladi sir (koji inače više volim od feta sira - a i zdraviji je), rešila sam da povrće prelijem sa 1dl jogurta i sve dobro izmešam. Ne znam da li ste ranije probali jogurt kao preliv, ali ako niste - ja vam ga savetujem kao pod obavezno!

Svi prelivi i sosevi za salate koje gotove kupujete po prodavnicama (a i lancima ''zdravih'' hrana) - možete slobodno da bacite, jer oni vam samo zamažu ukus svežeg povrća i unište sve one hranljive sastojke koje ste uneli tom salatom. Ne bih čak ni da počinjem o tome koliko šećera i aditiva sadrže.. A što je najbolje od svega, sve te dresinge možete i sami da napravite, ali od svežih i zdravih namirnica. Hm, da li ja to vidim potencijalni novi post pod parolom: ''zdravo za umakanje&prelivanje''? :) 




Svideće vam se i ovo

29 komentara

  1. Sjajno! I ja na prolece stalno pravim salate, uvek kao preliv stavljam jogurt sa malo senfa, limun, ponekad malo susama, bundevsku golicu, maslinovo ulje pod obavezno, uvek neki luk (mladi, praziluk, crni luk). Nisam manekenka niti na dijeti ali obooooooooooooooozavam salate! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ma nisam ni ja. :P I ja stavljam golicu skoro svuda, njami, njami! Maslinovo ulje naravno, lukac, ma bilo koji! :D

      Delete
  2. Melem za oči i želudac. Jako me podsjetila ova salatu na onu iz Mc'donaldsa, no naravno ona nije niti do koljena ovoj tvojoj. A sada koliko je što zdravo, a što nije neću ulaziti u to, jer bih mogao napisati roman o svemu, no barem znaš što jedeš kada napraviš nešto sa svojim rukama i svojim znanjem.Fotografije su odlične. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako! :) Nekako sam najsigurnija kada sama pravim klopu. Shvatila sam da u Beogradu postoje baš retki restorani za koje mogu da kažem da meni omiljena jela prave bolje od mene same. Uglavnom se svodi na atmosferu i romantiku, kao i zabavu, dok kada je samo klopa u pitanju - jede se kući ili kod mame. :) P.S. Ona salata u KFC-u je mnoooogo bolja od one u Meku. ;)

      Delete
  3. Sjajno! Jako volim salate i jedva čekam da stigne JOŠ sezonskih lepota!
    Da se razumemo- volim i čokoladne napolitanke, a vole i one mene;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Htela sam još odavno da ti kažem, idi druži se sa Matijom. On jede jednu kutiju dnevno. :/

      Delete
  4. Kod mene je sezona salata cele godine, ja ih obozavam :)
    Samo je sada ima u izobilju i mojoj sreci nema kraja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kod mene, ali mi je malo teško da dam 500 dinara za nekoliko paradajzića preko zime, te tek sada uživam u kupovini. :)

      Delete
  5. BOOOOOJE!

    Jogurt je ultra kul kao preliv za sveže salate, ja otkrila u toku nekih svojih od-sada-živim-zdravo faza.
    E da, friendly tip: što se tiče onog jelovnika probaj ako možeš voće da izbegavaš uveče, drži se parole što ranije to bolje. Ako ga pojedeš posle svih obroka u danu daješ sebi nepotrebni šećer pred spavanje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve sam ja to razradila, hehe: http://www.trcanje.rs/blog/voce-za-dorucak-nedelja-iii/

      Delete
  6. I konačno PROLEĆE i povrće koje baš volim smešano u salate!!!!!

    ReplyDelete
  7. Jako volim blogove čije autorice promoviraju zdrav(iji) način prehrane. Što se tiče filmova, to je čisti seksizam - samo žene koje tako malo jedu mogu biti tako lijepe/ mršave. Na žalost, to je točno jer te glumice, a naročito manekenke, ne jedu ništa, iako uvijek pričaju kako jedu puno i zdravo (o koki ili drugoj drogi koju uzimaju da ubiju glad, šute). Na, žalost, ako jedeš, ipak se debljaš, ali kult dasčara još uvijek prevladava. Imaš posve pravo o preljevima za salate - kome to treba kada kod kuće možeš sama napraviti što ti srce želi. Salate stalno jedemo, a najdraže su mi s maslinovim ili bučinim uljem i acetom balsamicom uz dodatak začinskog bilja po želji i raspoloženju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa trudim se, zaista. Ja sam najsrećnija kada u kuhinji imam voće i povrće, da budem preciznija: paradajz. Ne moram ništa danima da jedem sem njega, kao što neki ljudi mogu da se dave u mesu. A što se manekenki tiče, poznate su mi tre priče. Divim se onim damama koje žive takve živote, ali treniraju jogu i hrane se zdravo. Samo to priznajem. :)

      Delete
  8. Ja stalno donosim odluku da ću početi da jedem salate,ali šta ću kada nisam ljubitelj većine povrća koje ide u konvencionalne salate. Tvoja jako lepo izgleda. Potpuno se slažem za instant prelive, oni ne samo što nemaju dobar ukus četo su prepuni štetnih materija i emulgatora kao i namazi. To sam uspela da potpuno izbacim iz jelovnika..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, znam dosta ljudi poput tebe. Ali sve je stvar navike. Samo je potrebno istražiti pijace i naći povrćku po svojoj meri. ;)

      Delete
  9. Matija DagovićApril 11, 2013

    Jesam li ti rekao da će da bude opšta pomama za ovim receptima? :)

    ReplyDelete
  10. Bravo i hvala za ove redove i slike...Trebala mi je dodatna motivacija..iako je vaga rekla dovoljno...
    Sviđa mi se plan za vikend sa stavkama "bez ograničenja",to je jednostavno potrebno u periodu dijete,ali se sigurno i ne može zloupotrebiti bez ikakve mere..Mislim da se organizam navikne prethodnih dana na manje,zdravije i pametnije jedenje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako. Koliko god ljudi pričali da je baš lako, kao i jeftino - hraniti se zdravo - to nije tačno. Ponekad me zaista mrzi da pola sata perkam i seckam sastojke i radije bih smazala neko pecivo. Zato imam vikend, kad mogu da se opustim. Još ako tada poželim neki zdrav obrok i ne osetim problem da ga spremim, oooo, pa na konju sam! :D

      Delete
  11. Jako volim ovakve salatice i iako nisam ni na kakvoj dijeti ponekad mi je ručak samo velika činija salate jer to VOLIM!! A i sama znam pojesti džinovsku pizzu bez i malo grižnje savesti ;)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja isto jedem povrće preko čitave godine jer volim, samo, kada se pripremam za letnju sezonu, umem sve obroke da zamenim povrtnim. :)

      Delete
  12. obožavam salate, a liti su one uglavnom jedino što jedem, u svim i svakakvim varijantama! I istina, salata uopće ne mora biti 'dosadna', varijacija na temu ima bezbroj, jedino ograničenje je mašta onoga koji je sprema!

    Ja inače u jogurt ubacim malo maslinovog ulja, sitno sitno narezanog češnjaka, malo papra i pokoji začin tipa majčine dušice ili kopra, ponekad i malo senfa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidim da mi svi predlažete mešanje senfa i jogurta, a to još uvek nisam probala! Moraću, hvala! :)

      Delete
  13. preuzimam recept za vraćanje na noromalnu težinu:) može?
    divna mi je i slata i fotke. i ja jako volim da jedem salate, mislim da kod nas još uvek nisu dobile zaslužno mesto na svakodnevnim (kućnim) trpezama al polako će se i to promeniti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo moraš biti uporna i vična lukavštini. ;) Hehe, naravno da može! :D

      Delete